Thema's

NS Techwerk

Van nieuwe treinen de beste treinen maken

Drie nieuwe typen treinen tegelijk aanschaffen, dat is een megaoperatie. En dan ook nog eens bij verschillende treinbouwers: 118 Sprinters Nieuwe Generatie bij het Spaanse CAF, 58 Flirt-3 Sprinters bij de Zwitserse fabrikant Stadler en een groot aantal Intercity’s Nieuwe Generatie (ca. 25.000 zitplaatsen) nog in de aanbestedingsfase. Samen goed voor zo’n twee miljard euro. Dan wil je zeker weten dat er ook écht goede treinen komen.

‘Goed’ kun je op veel manieren interpreteren. Technisch gezien zijn het allemaal uitstekende treinbouwers. Tegelijkertijd moet het materieel ook optimaal aansluiten bij de wensen van de Nederlandse treinreiziger; denk aan brede deuren voor veel in- en uitstappers, energiezuinige technologieën en rolstoeltoegankelijkheid. Daarnaast moeten de treinen makkelijk en efficiënt te onderhouden zijn in de gemiddeld veertig jaar dat ze in Nederland dienst gaan doen. Ver vooruitkijken, dat is belangrijk in ons werk.

Waar ga jij naartoe vandaag?

Techniek brengt NS steeds verder. Maar we zijn er nog niet. Daarom zoeken we hightech professionals die ons daar brengen waar we willen zijn.

Naar de vacatures Contact met de recruiter

Voor dit laatste wordt nadrukkelijk de expertise van de collega’s van Refurbishment & Overhaul betrokken. Hier zitten onder meer quality engineers die de trein letterlijk uit hun hoofd kennen. Belangrijker nog: ze weten hoe een initiële specificatie door de komende jaren heen uitwerkt in het dagelijks onderhoud. En dus weten ze precies wat technisch gezien wél en wat níet tot een echt goede trein leidt, nu en in de toekomst. Daarom zijn ze nauw betrokken bij de nieuwbouwproductie. Kijken op locatie mee. Leggen de basis voor onderhoudsvoorschriften die aansluiten bij onze eigen processen. En bepalen de cruciale punten bij controles tussentijds en bij afname. Zo spelen zij een unieke rol waar het gaat om het comfort van de Nederlandse treinreiziger.

Collega: Salome Welling de Arruda
Functie: hoofd Kwaliteit Refurbishment en Overhaul
Opleiding: Elektrotechniek (wo)

Ontvang de nieuwste NS vacatures en Techwerk artikelen

Ontvang nieuwe artikelen Ontvang nieuwe vacatures