Thema's

NS Techwerk

Treinprestaties doormeten tot in de kleinste details

Als reliability engineer, afgestudeerd in Econometrie, voer ik veel statistische analyses uit. Die verbind ik met het technisch inzicht dat nodig is om de ernst van een storing of defect te kunnen inschatten, te kunnen beslissen wat er met de trein moet gebeuren, en zo objectief te kunnen beoordelen wat er speelt binnen mijn materieelserie. Ik ben vaak in de werkplaats om te overleggen met onderhoudsmonteurs, technisch medewerkers en de monteurs die gespecialiseerd zijn in complexe storingen bij SLT-treinen.

Leuk werk, en het geeft me ook veel nieuwe inzichten en gevoel voor wat er aan de hand is. Neem nu de lagers in de wielen. Zoals vrijwel elk onderdeel in een voertuig kunnen ook lagers defect raken. Onze inspanningen zijn erop gericht de prestaties van alle onderdelen te borgen. Daarom zoeken we naar verschillende signalen die aangeven dat er iets aan de hand is met het lager, zodat we de prestaties van het lager in stand kunnen houden. Het uitvoeren en vervolgens interpreteren van de specifieke metingen doe ik samen met technici van de leverancier, system engineers en monteurs. Bij de lagers in de wielen voeren we bijvoorbeeld metingen uit door middel van temperatuursensoren op de aspotten en camera’s in de spoorbaan om temperatuursveranderingen en de toestand van het wiel te monitoren.

Waar ga jij naartoe vandaag?

Techniek brengt NS steeds verder. Maar we zijn er nog niet. Daarom zoeken we hightech professionals die ons daar brengen waar we willen zijn.

Naar de vacatures Contact met de recruiter

Marcel Schmidt (hbo Werktuigbouw) is een van de system engineers met wie ik samenwerk. Hij is gespecialiseerd in fysieke verschijnselen die in treinsystemen optreden en kijkt vanuit een ander perspectief. Hij probeert de actuele status van de lagers te meten met behulp van trillingssensoren die op verschillende plaatsen op de wielassen zijn aangebracht. Die metingen vergroten ons inzicht in de prestaties van de lagers, zodat we ze op tijd kunnen vervangen. Op basis van al deze meetgegevens en de bevindingen van het fysiek technisch onderzoek schrijven we samen met de andere deskundigen een advies voor vervolgacties.

Collega: Pauline Poot
Functie: reliability engineer SLT
Opleiding: Econometrie (wo)

Ontvang de nieuwste NS vacatures en Techwerk artikelen

Ontvang nieuwe artikelen Ontvang nieuwe vacatures